Zoek naar:

Wij nodigen u uit om een heerlijke vakantie door te brengen aan één van de mooiste stranden van Europa? In Frankrijk, direct aan de Middellandse Zee genieten van het heerlijke Franse leven? 
En altijd die heerlijke zon, een aangename temperatuur, een heerlijke Mediterraanse keuken en een prachtige omgeving?

Agde en omgeving
Het oude Griekse stadje Agde en zijn badplaatsen Cap d’Agde, Le Grau d’Agde en Rochelongue, is een gemeente van ongeveer 20.000 inwoners, direct gelegen aan de Middellandse Zee, op ongeveer 1100 kilometer van Nederland. 
Agde is één van de oudste steden van Frankrijk en heeft zich in de loop der jaren in Le Cap d’Agde omgevormd van een traditioneel zuid Frans plaatsje naar een vakantie bestemming van allure, met prachtige jachthavens met een uitgebreide boulevard met een tal van restaurants, brede zandstranden en talloze vertier mogelijkheden. Le Cap d’Agde is eenvoudig met de fiets vanaf ons chalet te bereiken.

Naast de prachtige, brede stranden met fijn, goudgeel zand, heeft deze omgeving nog veel meer te bieden. In Agde staat een fraaie kathedraal, die leunt tegen de rivier de l’Hérault. Diverse musea, allerlei leuke winkels en een regionale weekmarkt (donderdag) waar het een feest is om rond te kijken. In Cap d’Agde is het fameuze Aqualand een must om met de kinderen te bezoeken en voor de golfers is er op een steenworp afstand de “Le Cap d’Agde International Golfcourse”, een prachtige 18 holes golfbaan. Wilt u paardrijden? Aan het eind van de straat vindt u een grote manege.
Omdat de omgeving niet erg heuvelachtig is kunt u hier genieten van prachtige fietstochten.

Sète

Leuke uitstapjes zijn o.a. te maken naar het vissersplaatsje Sète, waar u in de haven een grote hoeveelheid visrestaurantjes vindt. De wat grotere plaatsen zoals Montpellier met zijn mooie historische gebouwen en Bézier zijn ook zeer leuk om eens te bezoeken. Zeker mag een bezoek aan de middeleeuwse vestingstad Carcassonne niet vergeten worden. De beroemde sluizen van Fonserannes in het Canal du Midi.

Canal du Midi

Met een lengte van 240 km is het in de 17e eeuw aangelegde Canal du Midi tussen Toulouse en Sète een water bouwwerk dat uniek is op de wereld en de reden waarom het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is geplaatst. Het is  in totaal 240 kilometer lang en er is  door  ca. 12.000 arbeiders 7 miljoen kubieke meter aarde en rots verplaatst om aan te leggen. Tegenwoordig bundelt het Canal du Midi twee activiteiten: watertoerisme en het transport van water voor irrigatie. Agde is de laatste etappe van het Canal du Midi voor het Étang de Thau en Sète. Hier vindt u de haven met het oude “Hôtel de l’Administration du Canal” en de ronde sluis van Agde met zijn 3 deuren.

Varen op het Canal du Midi

Varen op het Canal du Midi blijkt verrassend eenvoudig te zijn. Aangezien de snelheid maximaal 6-8 km/h is, om de natuurlijke oevers te sparen, is geen vaarbewijs nodig. Als u een boot huurt zal de verhuurder u laten zien hoe u deze moet besturen en u de basisprincipes van het varen uitleggen, zoals aanmeren en het passeren van sluizen. Bij alle havenkantoren, gemeentehuizen en toeristenbureaus langs het traject tussen Marseillan en Toulouse is een vaarkaart beschikbaar.
De vaartijden zijn vrij, maar worden beperkt door de openingstijden van de sluizen, die dagelijks van eind maart tot begin november worden geschut, behalve op 1 mei, 14 juli en 1 november. Inlichtingen kunt u krijgen bij Voies Navigables de France.

De ronde sluis: een technisch en architectonisch hoogstandje:

De sluis van Agde is de enige ronde sluis van het Canal du Midi. Het verbindt het Canal du Midi met de rivier de Hérault en ligt iets ten noorden van Agde aan de D13. De sluis, in 1676 gebouwd met lavasteen, verbindt drie waterniveaus en maakt het boten mogelijk rond te draaien om één van de drie uitgangen te nemen: Béziers (in de richting van Toulouse), Etang de Thau (via de Hérault) of het centrum van Agde (via de Canalet).

Sluizen van Fonserannes:

Ook heel beroemd zijn de sluizen van Fonserannes. Het is een sluizencomplex bestaande uit oorspronkelijk 8 sluiskamers (dat zijn 9 sluizen) in het Canal du Midi ten westen van de Franse stad Béziers. De bouw vond plaats tussen 1673 en 1680. U vindt dit sluizencomplex in de buurt van de D609. 

Het complex is sinds 1966 een Monument Historique en trekt jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers.

Fort Brescou

U ziet het fort vanaf het strand van Cap d’Agde heel goed in zee liggen. 

De oude muren van dit fort waren vroeger een gevangenis. Daarna werd het een bejaardenhuis (je zal daar oma maar stoppen ….)  En een krankzinnigen gesticht. Men kan het eiland met een boot bereiken en het kan worden bezichtigd.

De kathedraal van Agde (Cathédrale Saint-Etienne d’Agde):

Deze kathedraal is gebouwd tussen 848 en 872 en ligt aan de oevers van de rivier de Hérault. Het is één van de mooiste versterkte romaanse gebouwen aan de kust van de Languedoc. Gebouwd met lokale vulkanische steen, heeft deze kerk alle schijn van een middeleeuws fort en het zal u wegvoeren in de tijd. 

Het beschikt over een donjon gestructureerd met kijkgaten en kantelen van 35 meter hoog. Wanneer u binnenkomt in de kerk, komt u langs de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, die uit de negentiende eeuw dateert. Deze kapel werd gebouwd met onderdelen van het oude gotische klooster uit de veertiende eeuw, dat vandaag verdwenen is.
In de kerk blijft de algemene indruk van soberheid sterk aanwezig. Het schip wordt verlicht door enkele ramen. Dit monumentale geheel beschikt ook over een marmeren preekstoel (XVIII) en een barok orgel geïnstalleerd op het spreekgestoelte, waardoor de kerk verlicht wordt tijdens de concerten, die worden georganiseerd gedurende het hele jaar, maar vooral in de zomer. Dit monumentale gebouw is zeker uw bezoek waard.